Evcil Hayvanların Çocukların Gelişimine Katkısı
Evde bir evcil hayvanın bulunmasıyla ilgili çocuğun sağlığını kötü etkileyebileceği yönünde düşünceler olsa da evcil hayvanın olduğu bir evde büyümek çocukların hayatında önemli bir yere sahip olabilmektedir. Bu konuda yapılan birçok araştırmadan yola çıkarak çocuğun evcil hayvan ile kurduğu bağ onun sosyal, duygusal ve bilişsel olarak gelişmesine, ruhsal sağlığına ve yaşam kalitesine büyük oranda katkıda bulunduğunu söyleyebiliriz. Bir hayvan ile düzenli olarak vakit geçiren çocuklarda ortaya çıkan olumlu etkileri günlük hayatımızda da gözlemleyebiliriz.
Hayvanlar, çocuklara sevgi dolu arkadaşlık sunarlar. Hayvanlarla oynamak, onlara sarılmak ve onları okşamak çocuklara sevgi, şefkat ve güven duygusu aşılar. Bu sayede erken yaşta hayvanlarla etkileşim kurarak güvende ve sevildiğini hisseden çocukların güvenli bağlanma ilişkileri de gelişir. Ayrıca küçük yaştan itibaren bu arkadaşlığa sahip olan çocuklar hayvanların ihtiyaçlarını anlamayı ve ona nasıl davranması gerektiğini de öğrenerek duygusal ifadeleri anlama, duygusal bağ kurma ve empati becerilerini geliştirir.
Evcil hayvanların beslenme, gezdirme ve temizlenme gibi bazı gereksinimleri vardır. Çocukların bu gereksinimlerin giderilmesinde rol alması sorumluluk duygusunun artmasını sağlar. Ebeveynlerin evcil hayvanların bakımında çocuğa yaşına uygun görevler vermesi önemlidir. Çocuk bu görevleri başarıyla tamamladığında kendisini daha yeterli hisseder, özgüveni ve kendisine olan saygısı artar. Çocuğun aldığı sorumluluk arttıkça çocuk kendi kararlarını verebilir hale gelir ve özerklik gelişimi desteklenir.
Evcil hayvan ile büyüyen çocukların sosyal becerilerinde de olumlu yönde gelişmeler görülmektedir. Hayvanlarla etkileşim halinde olmak, oynamak ve komut vermek gibi eylemler çocukların insanlarla da daha iyi iletişim kurmalarına ve kendilerini daha rahat ifade etmelerine katkı sağlar. Ayrıca, çocuklar girdikleri sosyal ortamlara daha kısa sürede uyum sağlar, daha dışa dönük ve daha paylaşımcı olurlar.
Evcil hayvanların çocuklara psikolojik olarak da olumlu etkisi vardır. Evcil hayvanlar çocukları güvende hissettirir ve onlara destek sunar. Bu sayede hayvanlarla vakit geçirdiklerinde, çocuklar rahatlar ve negatif duyguları azalır. Ayrıca, evcil hayvan beslemek çocukların stres seviyelerini azaltmada oldukça etkilidir. Zorlu veya stresli bir durumla karşılaştıklarında hayvanlar çocuklara rahatlamalarında yardımcı olur ve onlara moral verir.
Sonuç olarak, evcil hayvan beslemenin çocukların gelişimine sağladığı katkılar göz ardı edilemez. Evcil hayvanlarla geçirilen zaman çocuklara değerli deneyimler sunar ve hem duygusal hem sosyal hem de bilişsel açıdan olumlu etkileri vardır. Evcil hayvan besleyen çocuklar, sorumluluk almayı, sosyal ilişkiler kurmayı, empatiyi ve stresle daha iyi başa çıkmayı öğrenirler. Ayrıca, evcil hayvanlarla vakit geçirmek çocukların özgüven, yeterlilik ve özsaygı gibi duygularının gelişmesine de katkıda bulunarak psikolojik olarak iyi durumda olmalarına yardımcı olur. Ancak, evcil hayvan bakımı büyük bir sorumluluk ister. Bu kararı verirken hayvanın gereksinimlerinin göz önünde bulundurulması gerekir. Bu sorumluluklar yerine getirilir ve evcil hayvana doğru bir şekilde bakılırsa çocuğun mutlu ve sağlıklı büyümelerine katkı sağlar.
Stj. Psk. Ecem Pehlivan
KAYNAKÇA
Çakıcı, A. (2019). Evcil hayvan beslemenin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri. Atlas Journal, 5(20), 518-528.
Hawkins, R. D., Williams, J. M., & Scottish Society for the Prevention of Cruelty to Animals (Scottish SPCA). (2017). Childhood attachment to pets: Associations between pet attachment, attitudes to animals, compassion, and humane behaviour. International journal of environmental research and public health, 14(5), 490.
https://aylinildenkockar.com/ cocuk-psikolojisinde-evcil-hayvanlarin-etkisi/
https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/hayvan-sevgisi-cocugun-kisisel-gelisimine-katki-sagliyor