Oyun Terapisi Nedir?
Oyun, çocukların kendilerini tanımaları, çevreyi anlamlandırmaları, dünyayı keşfetmeleri ve problemlerin üstesinden gelebilmeleri için bir araçtır. Biz yetişkinler için konuşmak neyse çocuklar için de oyun odur. Çocuklar, 11 yaşa kadar soyut kavramları tam anlamıyla zihinlerinde oturtamazlar, bu sebeple bir çok şeyi anlamlandırma ve çözme yolunda somutlama, metaforlar ve semboller kullanılır. Oyun terapisi de çocuğun günlük hayatını sembolize edebileceği, metafor kanalıyla anlayabileceği, oyuncaklar yardımıyla çözümleyebileceği bir deneyim alanı sunar. Bu sebeple özellikle 2-12 yaş arası çocuklar için en ideal terapi yöntemi oyun terapisidir.
Oyun terapisi, çocuğun kendini özgürce, yönlendirme olmadan ifade edebildiği bir alandır. Terapistle güven ilişkisi kurduktan sonra iç dünyasında her ne yaşıyorsa sembolik olarak oyun odasında ifade etmeye, oynamaya başlar. Terapist sembollerin, oyunların ve oyuncakların anlamını bildiği bu oyunu çözümleyerek çocuğun problem yaşadığı alanı saptar. Problem saptandıktan sonra oyun yardımıyla çocuğun iç görü kazanması, problemi kavrayıp oyun içinde üstesinden gelmesi sağlanır.
Oyun Terapisi ve Ebeveyn Danışmanlığı
Oyun terapisi süreci oyun odasıyla sınırlı değildir. Terapistin aileyi de sürece mutlaka dâhil etmesi gerekir. Oyun odasında başlayan farkındalık ve değişim, terapistin aile görüşmesinde ebeveynleri yönlendirmesiyle beraber günlük hayata taşınır. Problemin detayları, sebepleri, tetikleyicileri ve günlük hayatta bu problemin nasıl aşılacağı aileyle de paylaşılır ve değişim kalıcı bir şekilde çocuğun hayatına aktarılır. Düzenli katılım ve iş birliği sonucunda hedeflenen iyileşme önce oyun odasında ardından çocuğun günlük hayatında kendini göstermeye başlar. İstenen sonuç alındığında, kontrollü bir şekilde bitirme sürecine girilir. Bu noktada problemin nüks etmemesi adına uzman yönlendirmesine uymak önemlidir.
Oyun Terapisi Hangi Durumlarda Kullanılır?
Oyun terapisi; öfke problemi, travma sonrası stres bozukluğu, korkular, kaygı ve stres, ayrılma anksiyetesi, davranış problemleri, kardeş kıskançlığı, otoriteyi-kuralları reddetme, ağlama nöbetleri, öfke nöbetleri, çocuk depresyonu, ebeveynlerin boşanması, sevilen birinin kaybı ve yas süreci, okulu reddetme, sorumluluklarını reddetme, altını ıslatma, tırnak yeme, çekingenlik, özgüven problemi, uyum problemi, takıntılar, kaygı bozuklukları, sosyal fobi, fobiler, duyguları yönetememe, uyku ve yeme bozuklukları gibi çocuklarda ortaya çıkabilecek bir çok problemin çözümü için etkili bir terapi tekniğidir. Bunun yanı sıra, herhangi bir problem olmaksızın sağlıklı bir duygusal-sosyal gelişim takibi ve bu gelişim sürecini desteklemek için de kullanılabilen bir tekniktir. Oyun terapisi ile ilgili daha fazla bilgi ya da uzmanlarımızdan randevu almak için bize ulaşın.